ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

Η Εταιρία

Η εταιρία Αφοί Καπαγεωργίου Ο.Ε. – Kapasta, ιδρύθηκε το 2014 από τα αδέρφια Καπαγεωργίου. Εδρεύει στο 5ο χλμ Σερρών-Θεσσαλονίκης όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών και ξήρανσης λαχανικών.

Όλη η επιχείρηση βασίστηκε στον προβληματισμό για την ποιότητα της διατροφής στην σύγχρονη κοινωνία. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν σαν αποτέλεσμα την όλο και μειούμενη προσοχή του τι βάζει ο καθένας στο πιάτο του σε καθημερινή βάση καθώς επίσης και στην συνεχή απομάκρυνση από την Μεσογειακή διατροφή η οποία θεωρείται παγκοσμίως ως ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής.

Με γνώμονα αυτά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα ζυμαρικά αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της Μεσογειακής διατροφής, δημιουργήσαμε αρχικά το εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών και στην συνέχεια τα έτοιμα γεύματα Kapasta τα οποία περιέχουν τα βασικότερα συστατικά της βάσης της Μεσογειακής διατροφής τα οποία είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα λαχανικά.

Τα Προϊόντα

Η βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει τα ζυμαρικά και το ρύζι καθώς και τα λαχανικά. Με γνώμονα αυτό, δημιουργήσαμε τα έτοιμα γεύματα Kapasta τα οποία προσφέρουν όλα τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής μέσα σε μερικά λεπτά. Είτε ως κύριο πιάτο, είτε ως συνοδευτικό, αποτελούν την ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό και γευστικότατο γεύμα για όλη την οικογένεια. Με 100% φυσικά συστατικά ελληνικής προέλευσης, χωρίς συντηρητικά και χημικά πρόσθετα.

Εύκολα, γρήγορα, γευστικά!

Μεσογειακή Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν προς την Μεσογειακή Διατροφή, πράγμα καθόλου τυχαίο καθώς έρευνες έχουν δείξει πως οι κάτοικοι των Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο σε σχέση με εκείνους που ζουν στην Αμερική και στην βόρεια Ευρώπη. Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί σήμερα την μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία.

Ο όρος Μεσογειακή Διατροφή επινοήθηκε για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής το οποίο ακολούθησαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία). Ο όρος βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας και αποδίδεται σχηματικά με την μορφή πυραμίδας για να γίνει αντιληπτό η απαιτούμενη ποσότητα σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση των ειδών διατροφής.

Πιο αναλυτικά η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να θεωρηθεί πως έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Πιο αναλυτικά οι τροφές που συνιστώνται σε καθημερινή βάση είναι τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ψωμί , τα φρούτα και τα λαχανικά.
  2. Μέτρια ως χαμηλή η κατανάλωση ψαριών
  3. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος
  4. Χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Το ποσοστό των υδατανθράκων που πρέπει να περιέχονται στο ημερήσιο διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου (εκτός από τα άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες) είναι το 50 -60% επί του συνόλου της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Τα ζυμαρικά μαζί με το ψωμί ,τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι οι βασικές πηγές των υδατανθράκων. Αυτή η ομάδα τροφίμων αποτελεί την βάση της πυραμίδας και τα τρόφιμα που περιέχονται πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.

Μεσογειακή Διατροφή – Kapasta

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής αλλά και τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, δημιουργήσαμε τα έτοιμα γεύματα Kapasta τα οποία προσφέρουν όλα τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, μέσα σε μερικά λεπτά. Με 100% φυσικά συστατικά ελληνικής προέλευσης, χωρίς συντηρητικά και χημικά πρόσθετα. Κύριο μέλημά μας είναι να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου στις μεγαλύτερες κατηγορίες τροφίμων τη βάσης της πυραμίδας οι οποίες είναι τα ζυμαρικά, τα όσπρια και τα λαχανικά.

Τα ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά αποτελούν μια τροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτες καθιστώντας ιδανικό γεύμα για μικρά παιδία και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα ζυμαρικά είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Η αργή καύση των σύνθετων υδατανθράκων που περιέχουν τα ζυμαρικά διατηρεί την ενέργεια αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι δεν νιώθουμε το αίσθημα της πείνας άμεσα.

Στα ζυμαρικά βρίσκουμε τις ποσότητες που χρειάζεται σε ημερήσια δόση ο οργανισμός μας σε μαγγάνιο ,σημαντικό για την ρύθμιση του ζαχάρου, καθώς και σε φολικό οξύ (Βιταμίνη Β9) πολύ σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης περιέχονται φυτοστερόλες οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης του αίματος με φυσικό τρόπο. Τέλος τα ζυμαρικά είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

Το ρύζι

Στην ίδια κατηγορία με τα ζυμαρικά βρίσκεται και το ρύζι του οποίου η διατροφική αξία είναι πολύ σημαντική. Είναι τροφή εύπεπτη και μπορεί να καταναλωθεί απ΄ όλους. Δεν περιέχει χοληστερόλη, αλάτι και λίπος και μαζί με τα ζυμαρικά συγκαταλέγεται στην βάση της διατροφικής πυραμίδας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες D, E, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη και φυτικές ίνες. Συμβάλει επίσης στην μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Θεραπεύει από την δυσεντερία εξαιτίας του φλοιού που περιέχει. Έχει κάλιο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μαγνήσιο συστατικό των δοντιών και των οστών και σίδηρο σημαντικό για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.

Αν και διαδεδομένο πως τόσο τα ζυμαρικά όσο και το ρύζι παχαίνουν, στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πιο συγκεκριμένα αυτά τα δύο προϊόντα βρίσκονται στην βάση της διατροφικής Μεσογειακής πυραμίδας και μια κατανάλωση με μέτρο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ούτε στην υγεία μας ούτε στην σιλουέτα μας. Αυτό σημαίνει πως 2-3 φορές ανά βδομάδα ως συνοδευτικό κάποιας πρωτεϊνούχας τροφής, τα ζυμαρικά εντάσσονται πλήρως σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ο τρόπος μαγειρέματος των ζυμαρικών. Η αποφυγή π.χ. κρέμας γάλακτος και η αντικατάστασή της με διάφορα λαχανικά όπως ντομάτα, μανιτάρι, κρεμμύδι ή σκόρδο τα καθιστά αμέσως μια εξαιρετικά υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συνταγή.

Τα λαχανικά

Οι ντομάτες περιέχουν τη λυκοπένη η οποία φάνηκε σε έρευνες ότι έχει την ιδιότητα να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Οι ντομάτες όταν ψηθούν απελευθερώνουν περισσότερη λυκοπένη και γίνονται περισσότερο ωφέλιμες. Οι ντομάτες λοιπόν είτε ωμές, είτε ψητές παρέχουν ουσιαστική προστασία ενάντια πολλών μορφών καρκίνου γι’ αυτό και είναι από τα κατεξοχήν σημαντικότερα λαχανικά της Μεσογειακής Διατροφής.

Το κρεμμύδι και το σκόρδο έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τις καρκινογόνες ουσίες λόγω των οργανικών θειούχων ενώσεων.

Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδείς ουσίες. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών ενώσεων οι οποίες προστατεύουν το DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου. Επίσης οι φλαβονόλες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία όπως αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική και αντιθρομβωτική. Πρέπει να επισημάνουμε πως η συνέργεια ντομάτας, κρεμμυδιού και σκόρδου φαίνεται να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα μανιτάρια

Οι ιδιότητες και τα οφέλη τους ποικίλλουν, από ενδυνάμωση οστών μέχρι τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πρωτεΐνη, αμινοξέα και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα μειώνουν την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού και του προστάτη γιατί περιέχουν βήτα -γλυκάνες και λινολεικό οξύ τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση. Είναι ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη γιατί περιέχουν ένζυμα τα οποία βοηθούν στην διάσπαση της ζάχαρης και του αμύλου των τροφών. Μας ενισχύουν το ανοσοποιητικό καθώς περιέχουν αντιβιοτικές ουσίες, παρόμοιες με την πενικιλίνη. Τέλος τα μανιτάρια είναι η δεύτερη πιο πλούσια τροφή σε βιταμίνη D. Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, κάλλιο, χαλκό και σελήνιο. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζονται το κρέας των χορτοφάγων και συνοδεύουν άψογα τα ζυμαρικά και το ρύζι. Αναμφισβήτητα αποτελούν ένα τρόφιμο απόλυτα θρεπτικό και γευστικό , σύμμαχο στην υγεία με εξέχουσα θέση στην Μεσογειακή Διατροφή.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι δώρο για τον οργανισμό μας. Αν καταφέρουμε να εντάξουμε την Μεσογειακή Διατροφή στη ζωή μας θα έχουμε όλα τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας. Παράλληλα είναι γευστική, οικονομική και εύκολα προσβάσιμη στον σύγχρονο άνθρωπο.